Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Sint-Martinusstraat. Belangrijke, gesloten hoeve uit het tweede kwart van de 19de eeuw, zie Atlas van de Buurtwegen (1844). Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (alleen het poortgebouw en de stal behielden hun Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf. Poortgebouw in de noordvleugel. Korfboogpoort met kalksteen onderaan de posten. Aan erfzijde een rechthoekige poort onder houten latei, waarboven een duiventil in een halfrond, bakstenen venster.

Woonhuis ten zuiden van het erf. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen op licht verhoogde begane grond; gecementeerde plint. Rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel, beluikt in de achtergevel; aan erfzijde met gecementeerde latei. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting op neuten; oorspronkelijk houtwerk. In de linker zijgevel een motief van gesinterde baksteen. De oorspronkelijke binnenindeling en deuren bleven vrij gaaf bewaard.

Links en rechts een lagere travee, mogelijk voormalige stallen. Stal ten oosten van het erf (nok loodrecht op de straat), voorzien van getoogde, bakstenen venstertjes, twee rechthoekige zoldervensters met houten latei en hardstenen onderdorpel, en rechthoekige deuren in hardstenen omlijsting. Sterk gerestaureerde dwarsschuur ten westen van het erf; deze vleugel werd aan de noordzijde ingekort. Korfboogpoort. Van de stalvleugel aan straatzijde bleef alleen de straatgevel behouden; de rest werd vervangen door recente gebouwen.