erfgoedobject

Pastorie Sint-Quirinusparochie

bouwkundig element
ID
32192
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32192

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1613 is er nog geen pastorie in Rukkelingen; in 1624 wordt de eerste pastorie vermeld. In 1835-1841 wordt een nieuwe pastorie gebouwd, samen met de kerk. Deze wordt in 1908 vervangen door het huidige gebouw, naar ontwerp van architect Moers; de paviljoenen en tuinommuring, voorzien in het plan, werden niet uitgevoerd, of zijn ondertussen verdwenen.

Achterin gelegen enkelhuis, twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond; hardstenen plint. Bakstenen hoekpilaster en risaliet in de rechtertravee; dropmotief onder de kroonlijst; hardstenen banden. Rechthoekige muuropeningen met hardstenen latei en lekdrempel, en met geprofileerde, hardstenen posten; bakstenen ontlastingsboog met hardstenen sluitstenen. Een bijgebouw van één bouwlaag onder zadeldak tegen elke zijgevel, voorzien van rechthoekige muuropeningen met hardstenen latei en lekdrempel.

  • DARIS J., Notices historiques sur les églises du diocèse de Liège, Vol. III, Liège, 1873, p. 130.
  • SIMENON G., Geschiedenis der voormalige heerlijkheid Vlijtingen, Maastricht, 1901, p.601.
  • S.N., Dorpskalender Heers 1998. BGJG-Vechmaal, Heers, 1998.

Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Sint-Quirinusparochie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32192 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.