Gemeentehuis van Opheers en gemeenteschool

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis en -school, uit eind 19de eeuw. Gebruikelijk T-vormig grondplan: gemeentehuis en onderwijzerswoning een alleenstaand breedhuis, de school haaks op de achtergevel.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Bakstenen gebouw op een hardstenen sokkel. Beschilderde rondboogfries onder de dakrand. Hardstenen puilijst. Rechthoekige vensters met geprofileerde bakstenen druiplijst en hardstenen lekdrempel, kordon vormend. Rechthoekige deur in een geprofileerde, hardstenen omlijsting, voorzien van een driehoekig fronton met druiplijst.

Het thans verlengde schoolgebouw telde oorspronkelijk slechts vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Een getoogde deur en drie hoge vensters met strekse latei.