Pastorie van de Sint-Martinuskerk

Beschrijving

Voormalige pastorie, gelegen naast de kerk. Gebouwd in 1859 en volgende, door L. Jaminé (Hasselt) ter vervanging van de bouwvallige oude pastorie. Restauratie in 1911 door Debruyn. Het gebouw ligt achteruit ten opzichte van de straat en was oorspronkelijk geflankeerd door twee haakse vleugels, confer Atlas van de Buurtwegen (1844).

Neoclassicistisch dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond; gecementeerde plint; hardstenen keldergaten. Middenrisaliet en bakstenen hoekpilasters met verdiepte schacht. Rechthoekige vensters met strekse latei en hardstenen lekdrempels, doorlopend op de bovenverdieping; voorheen beluikt op de benedenverdieping. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting met geprofileerde druiplijst; hardstenen trap.

Laag, haaks bijgebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw onder zadeldak; de twee traveeën aan straatzijde zijn recenter. Getoogde en rechthoekige muuropeningen, en twee vensters onder houten latei.

• DRIESEN W., Bulletin..., 1992, p. 76.
  • MEUL V. & JAMINE W, Van Waterstaatskerk tot Mijncité. Een historiek van het bouwen in Limburg door drie generaties provinciale bouwmeesters Jaminé (1832-1921), Cultureel erfgoed in Limburg; 2, Hasselt, 1999, p. 230.
  • WIJNEN C., in: Dorpskalender Heers 1997, BGJN-Vechmaal, Heers, 1997.