Darishoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Darishoeve

Beschrijving

Ruime, gesloten hoeve, reeds als dusdanig aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1843), circa 1995 sterk verbouwd en onderverdeeld in verschillende kleine sociale woningen.

De oudste gedeelten (poortgebouw, schuur) schijnen op te klimmen tot de tweede helft van de 18de eeuw, het woonhuis dateert van circa 1860. De vleugel aan straatzijde bevat het poortgebouw onder zadeldak. Rondboogpoort in een kalkstenen omlijsting met negblokken in regelmatig verband. De flankerende stallen, evenals de stal in de zuidoostvleugel werden grondig verbouwd.

Het woonhuis, ten noordwesten van het erf, behield zijn oorspronkelijke ordonnantie. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw voorzien van getoogde muuropeningen in een hardstenen omlijsting. Voormalige dwarsschuur achteraan het erf, met een korfboogpoort in een kalkstenen omlijsting met negblokken in regelmatig verband.