erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
32108
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32108

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige gesloten hoeve, zie Atlas van de Buurtwegen (1843), waarvan thans de noordvleugel verdwenen is. Op de Ferrariskaart (1771-77) staan twee parallelle gebouwen aangeduid, nok loodrecht op de straat; van deze oude toestand getuigen de resten van de silex plint uit de 17de eeuw in de straatgevel van de westvleugel.

Poortvleugel en woonhuis dateren van 1804 (sluitsteen inrijpoort) en werden gebouwd door Lambert Ghijsens en Mechtilde Trimpeneers, die de hoeve in 1789 erfden van de familie Knapen, de eigenaars in de 18de eeuw; de vleugel ten westen van het erf werd in 1905 volledig heropgebouwd. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), rondom een rechthoekig erf.

Poortgebouw in een verdiept gevelvlak aan straatzijde. Korfboogpoort in een kalkstenen omlijsting met negblokken in regelmatig verband; in de sluitsteen een rondboognis en het opschrift LG/ MT/ 1804; korfboogpoort aan erfzijde. Zijgevels met aandak en vlechtingen. De aansluitende delen zijn stallen, aan erfzijde voorzien van een rechthoekige deur in kalkstenen omlijsting.

Woonhuis (nok loodrecht op de straat) aan de oostzijde van het erf, in laatclassicistische stijl. Dubbelhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag op sterk verhoogde begane grond; kalkstenen keldergaten. Rechthoekige muuropeningen in vlakke, kalkstenen omlijsting. De deur is voorzien van een dubbele, kalkstenen steektrap, waarin de kelderdeur is opgenomen. Gelijkaardige muuropeningen in achter- en zijgevel, de benedenvensters voorheen beluikt. Zijgevels met aandak en vlechtingen. De stal tegenover het woonhuis heeft een oude kern, doch werd in 1905, zie datering door middel van ankers, volledig heropgebouwd; in die periode werd het gebouw naar achteren toe vergroot; getoogde, bakstenen muuropeningen. De vakwerkschuur, achteraan het erf verdween in 1948.

Achter het woonhuis bevindt zich de ommuurde tuin; achter de verdwenen schuur, de boomgaard.

  • KERSTEN M, Huizen en hoven in Horpmaal, onuitgegeven manuscript, 1999, p. 52.

Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32108 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.