• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve, in zijn huidige vorm ontstaan in de tweede helft van de 19de eeuw uit twee woningen uit de eerste helft van de 19de eeuw. Boerenburgerhuis, met links aansluitend poortgebouw.

Voorheen witgeschilderd bakstenen woonhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Rechthoekige benedenvensters met recente latei en beschilderde, hardstenen lekdrempels; kleine, getoogde bovenvensters. Rechthoekige deur in een beschilderde, hardstenen omlijsting (eerste helft van de 19de eeuw); bakstenen steektrap. Poortgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). Resterend stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen in de bovenwand van de linker travee. Inrijpoort onder betonnen latei.

De sterk verhoogde begane grond met gepikte plint is vermoedelijk het gevolg van aanpassingen van het straatniveau, zoals blijkt uit de hoge stoep langs de huisgevel en de acht trappen van blauwe hardsteen naar de voordeur. De stoep is beveiligd door een ronde leuning van smeedijzer gesteund door twee geprofileerde gietijzeren zuiltjes eindigend op een bol en loopt verder in de smeedijzeren leuning van de trap. Deze is verankerd in de gevel, loopt uit op een krul en wordt versterkt door drie stijlen die twee door een sierlijk C-motief ondersteunde vakken vormen; één krul is onvolledig bewaard.

De dienstgebouwen achter de straatvleugel behielden ruïneuze resten van vakwerkbouw.

• PAUWELS D., SCHLUSMANS F. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout, 274.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam