Pastorie Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopnemingparochie

Beschrijving

De plaats van de oorspronkelijke pastorie is niet bekend. In 1677, onder het pastoraat van Matthieu Truyens, wordt tegenover de kerk een nieuwe pastorie gebouwd; ze was voorzien van een schuur, een bakhuis en een duifhuis; de visitaties van 1700 en 1712 vermelden dat de pastorie eveneens stallen, een moestuin en een fruitweide had.

Reeds in 1730 wordt de pastorie vermeld als in zeer slechte staat, waarschijnlijk te wijten aan de oorlogsgebeurtenissen. Pas in 1753 wordt zij hersteld.

In 1777, onder het pastoraat van Henri Moens, wordt op kosten van prins-bisschop de Velbruck de huidige pastorie gebouwd, op de huidige plaats. de Velbruck had immers de gronden van de oude pastorie nodig om te incorporeren bij het domein van zijn kasteel. Ook deze pastorie bezat een aantal aanhorigheden: onder meer een schuur en een bakhuis. Aangepast en gerestaureerd in 1874, 1900 en 1913. In de Atlas van de Buurtwegen (1844) heeft de pastorie nog haar oorspronkelijke dienstgebouwen, aansluitend aan de rechter zijde. Alleenstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.

Witgeschilderde baksteenbouw op een gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen in een kalkstenen omlijsting met sluitsteen. Tegen de rechter zijgevel, bijgebouw van één travee onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Getoogde muuropeningen.

• PLUYMERS, L., Bijdrage tot de geschiedenis van Heks, Luik, 1951, p. 18; 21.
  • PLUYMERS, L., Betwistingen rond de pastorie te Heks, in Limburg, 71, 1992, p. 187-192.