Klooster

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster

Beschrijving

Voormalig klooster, thans Centrale vrije school. L-vormig complex uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken. Het gedeelte met nok loodrecht op de straat is sterk gewijzigd. Zeven traveeën en oorspronkelijk één, thans twee bouwlagen, met vierkante toren van drie bouwlagen onder tentdak centraal tegen de voorgevel. De oorspronkelijke muuropeningen zijn rondboogvormig in een geprofileerde bakstenen omlijsting.

Het haakse gebouw heeft een oorspronkelijk gedeelte rechts, van vier traveeën, gedateerd door middel van een gevelsteen 1880. Het is voorzien van een bakstenen waterlijst en een bakstenen dropmotief onder de kroonlijst; getoogde vensters met hardstenen lekdrempel en rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting op neuten.

Het linkergedeelte werd later toegevoegd in dezelfde stijl.