Pastorie van de Sint-Jozefparochie

Beschrijving

Uit de kerkvisitaties van de 17de en begin 18de eeuw blijkt dat er geen pastorie is in Rijkel. De huidige pastorie wordt gebouwd circa 1846; het is niet duidelijk of zij een ouder gebouw vervangt. Gerestaureerd in 1907 door Moers, in 1922 door Boon.

Oorspronkelijk alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw op hardstenen plint. Middenrisaliet en hoekpilasters. Getoogde, bakstenen vensters met hardstenen lekdrempel, aangepast op de benedenverdieping. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting met neuten en geprofileerde druiplijst.

• DARIS J., Notices historiques sur les églises du diocèse de Liège, Volume VI, Liège, 1875, pagina's 119-120.
  • DRIESEN W., Bulletin des Commissions Royales d'Art et d'Archeologie (Brussel 1862-1942), pagina's 99-100.
  • SIMENON G., Visitiationes archidiaconales archidiaconatus Hasbaniae in dioecesi leodiensi ab anno 1613 ad annum 1763, Luik, 1939, pagina 616.