erfgoedobject

Hoeve Pexters

bouwkundig element
ID
31988
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31988

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Pexters
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Hoeve Pexters
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voorheen ook brouwerij. Op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als gesloten, in de Atlas van de Buurtwegen (1844) als semi-gesloten. De oude kern van de hoeve is het zuidwestelijk gedeelte met poortgebouw, waarschijnlijk opklimmend tot midden 17de eeuw, en woonhuis, herbouwd in 1744, zie gevelsteen boven de poort. Het zuidoostelijk gedeelte werd na de deling van de hoeve eind 19de eeuw vervangen door een woonhuis (nummer 6), met haaks op de achtergevel aansluitend dienstgebouw uit eind 19de - begin 20ste eeuw. De stal, aansluitend bij het oorspronkelijke woonhuis werd afgebroken, evenals het dienstgebouw, waarschijnlijk de dwarsschuur, die voorheen de noordzijde van het erf afsloot; dit verdween in de jaren 1960.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig, gekasseid erf. De steile dakhelling van het poortgebouw en het rechter aandak getuigen van de oude kern; het is met duidelijke bouwnaden van de aansluitende gedeelten gescheiden. Verankerde bakstenen rondboogpoort; de ordonnantie werd in 1744 gewijzigd: een bolkozijn boven de poort werd gedicht; bouwnaden; boven de poort een gevelsteen: A 1744 H JOZEF; erboven een mergelstenen kruis. Gewijzigde poortopening aan erfzijde; een mijtervormige ontlastingsboog bleef bewaard; erboven een houten luik. Aansluitend woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, waarschijnlijk daterend van de bouwfase van 1744. Verhoogde begane grond. Ordonnantie uit het eerste kwart van de 19de eeuw: rechthoekige vensters in een omlijsting van hergebruikt, kalkstenen materiaal, voorheen beluikt. De deur schijnt oorspronkelijk: rechthoekig in een kalkstenen omlijsting op neuten, met kalkstenen tussendorpel; trap. De ordonnantie van de zijgevel aan straatzijde dateert eveneens uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Zijgevels met aandak en vlechtingen.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Cluster van hoogstamboomgaarden

  • Is deel van
    Graeth


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Pexters [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31988 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.