Blauw Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Blauwe Hoeve

Beschrijving

Langgestrekte hoeve in kern mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw (zie Ferrariskaart) met latere aanpassingen zoals tweede woonhuis (zie bouwnaad en kadasterschets van 1872); volgens de bewoonster in begroeide rechter zijgevel "1802" gedateerd door middel van gesinterde baksteen; stallingen van vier en dubbel woonhuis, respectievelijk van vier en drie traveeën onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen).

Verankerde bakstenen lijstgevels met aflijnende, kwartholle, bepleisterde daklijsten. Aangepaste vensters, beluikt en met arduinen lekdrempels en lateien in het woonhuis. Oudste woonhuis met bewaarde opkamervensters onder zandstenen lateien en met imitatiehoekblokken in de noordelijke achtergevel. Rechthoekige deur met arduinen tussendorpel onder dito latei. Aangepast interieur. Met gras begroeide zuidelijke voortuin met aangepast bakstenen bakhuis ten westen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Nijlen, 1872/18 en 1882/39.

Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde