Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Ruime, gesloten hoeve, reeds in deze vorm aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844). De huidige gebouwen dateren van circa 1860-1870. Het woonhuis werd naar verluidt in 1902 verbouwd door de toenmalige eigenaars, de familie Cuveleers-Van Vinckenroy, wier initialen zich op de sluitsteen van de poort bevinden.

Traditionele schikking: inrijpoort met aansluitende stalvleugel aan straatzijde; woonhuis haaks op deze vleugel, aan de rechtse zijde van het erf; stalvleugel tegenover het woonhuis; dwarsschuur achteraan het erf. De open ordonnantie en de cementering (CIMENTAGES L. CANDRIX TONGRES) van het woonhuis aan straatzijde dateert van 1902. De hoeve is thans buiten bedrijf, de dienstgebouwen kregen een andere functie.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf. Rondboogvormige, bakstenen inrijpoort, voorzien van hardstenen sluitsteen en imposten.; metalen I-balk, waarboven een laadvenster, aan erfzijde. Woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen (erfzijde) op sterk verhoogde begane grond. Getoogde muuropeningen met hardstenen lekdrempels; dubbele steektrap voor de deur. Aansluitend lager woongedeelte van twee traveeën en een bouwlaag. Aansluitende stal, omgebouwd tot woongedeelte.

De stallen naast de inrijpoort, naast het woonhuis en in de oostvleugel zijn voorzien van halfronde venstertjes en een rechthoekig zolderluik onder houten latei. De overige muuropeningen werden gewijzigd. De schuur heeft een korfboogpoort, een oorspronkelijk houten zolderluik en een recente garagepoort.