Sint-Jobskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jobskapel

• is aangeduid als beschermd monument Sint-Jobskapel

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Weg op Berlingen. Kapel uit eerste helft 17de eeuw, waarschijnlijk gebouwd door de familie de Scharenberg, heren van Hoepertingen. Gerestaureerd in 1957.

Bakstenen gebouw van één travee met driezijdige sluiting onder zadeldak. Mergelstenen banden en hoekbanden. Gecementeerde plint. Overhoekse muizentandfries onder de dakrand. Smeedijzeren muurankers, S-vormig en met krullen. In de zijgevels, gedrukte rondboogvensters in een geprofileerde, mergelstenen omlijsting met negblokken. Voorgevel met aandak en vlechtingen. Het rechthoekige portaal onder houten latei vervangt een oudere muuropening, waarvan de ontlastingsboog van een platte laag en een rollaag behouden bleef.

Mobilair: beeld van Sint-Job, gepolychromeerd hout (17de eeuw). Renaissance-altaar (1632), geschilderd en gemarmerd hout, met witgeschilderde beelden en de acht kwartieren van de familie de Scharenberg; het altaar werd door Anne de Lynden voor haar man, Willem van Scharenberg opgericht.

• HERCKENRODE L. de, Collection de tombes, épitaphes et blasons recueillis dans les églises de la Hesbaye, Gand, 1845, pagina 393.

De beschrijving van het mobilair kan aangevuld worden met volgende informatie:

• Pleisteren beeld van Sint-Anna ten drieën (17de eeuw, H 40 cm).
  • Pleisteren beeld van Willem van Aquitanië (17de eeuw, H 40 cm).
  • Offerblok (17de eeuw, H 82 cm).
  • Fragment Romaanse doopvont (11/12de eeuw) uit de éérste Sint-Vedastuskerk van Hoepertingen (Maaslandse hardsteen, diameter 75 cm, H 31 cm).

• Informatie verkregen van Luc Wijnants (mei 2022).