Watermolen van Ham

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watermolen van Ham

Beschrijving

Ook Hammolen genaamd. Het was een watermolen van het onderslagtype op de Herk, opgericht vóór 1830; in 1925 wordt hij gerestaureerd, waarbij bakstenen, eiken balken en dakpannen van de dan afgebroken kluis van Helshoven worden gebruikt; hij wordt in 1972 buiten gebruik gesteld. Het was de banmolen van de heer van Hoepertingen. De gebouwen zijn thans volledig gewijzigd. Het sluiswerk op de Herk is nog gedeeltelijk aanwezig.

• DRIESEN W. en anderen, Molens in Sint-Truiden-Gingelom-Borgloon, Werkgroep Molenzorg Zuid-Limburg, Tongeren, 1983.
  • SMEETS J., Historische nota in verband met de Kapel van Helshoven, Dossier Afdeling Monumenten en Landschappen.