Pastorie Sint-Willibrordusparochie

Beschrijving

Tot 1976 omgrachte pastorie, ingeplant in een beboomde en omringende tuin, even ten noordoosten van de kerk. Volgens sommige bronnen een bak- en zandsteenconstructie mogelijk opklimmend tot de 16de of 17de eeuw, volgens J.B. Stockmans verbouwd in 1611, afgebrand in 1747 en hetzelfde jaar met één verdieping herbouwd, verhoogd circa 1850. De gevelsteen met het jaartal 1789 verwijst mogelijk naar een verbouwing.

Rechthoekig dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak (nok loodrecht op de straat) met houten kroonlijst op modillons. Met schijnvoegen gecementeerde en beschilderde lijstgevels op een arduinen plint met deels beluikte (achtergevel en linker benedenvensters voorgevel), deels getraliede rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels.

Oostelijke voorgevel met rondboogdeur in een geprofileerde arduinen, midden 18de eeuw - régencegetinte omlijsting met steenkapperstekens, imposten en voluutsluitsteen onder hoofdgestel, bloemmotieven in de zwikken; bekronende gevelsteen "1789". Westelijke achtergevel op hoge, beschilderde en afgeschuinde sokkel; rondboogdeur in een omlijsting van in andere proporties hergebruikte zandsteen met imposten, sluitsteen en deels omlopende geprofileerde waterlijst, bovenlicht met latere houten roeden.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Cel Monumenten en Landschappen, Beschermingsdossier.
  • STOCKMANS J.B., Geschiedenis der gemeenten Kessel, Bevel, Nylen, Emblehem en Gestel, Lier, 1910, 225, 236.

Auteurs: Steyaert, Rita