erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
31883
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31883

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Gors-Opleeuw
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Gors-Opleeuw
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve met dorpscafé, eertijds brouwerij. Jaarsteen 1731 in de zijgevel van het woonhuis; aanpassingen uit 19de en 20ste eeuw. Reeds afgebeeld als semi-gesloten geheel op de Ferrariskaart (1771-77).

Het café-woonhuis is een bakstenen breedhuis van één bouwlaag onder zadeldak; recent parement en ordonnantie aan de straatgevel; S-vormige ankers in de linkse zijgevel; gewijzigde dakhelling. Verhoogde begane grond. Bakstenen rondboogvenster in de linkse zijgevel; getoogde, bakstenen deur in de achtergevel. Kelder met mergelstenen tongewelf uit de 18de eeuw; jongere uitbreiding onder bakstenen overwelving.

Aan de overzijde van het erf met gekasseide oprit een dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen); restanten van vakwerk met bakstenen vullingen; aangebouwde varkensstallen onder lessenaarsdak in vakwerk met bakstenen vullingen. Recentere dienstgebouwen aan de overige zijden van het erf.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskern Gors-Opleeuw

  • Is deel van
    Martinusstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31883 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.