erfgoedobject

Kasteel Bellevue

bouwkundig element
ID
31866
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31866

Juridische gevolgen

Beschrijving

Klein, alleenstaand herenhuis, gebouwd in 1764 door baron Isidore de Copis, jongere broer van Dieudonné de Copis, heer van Gorsleeuw, die het kasteel van Gorsleeuw bewoonde. Gelegen aan de rand van het Bellevuebos. De huidige voorgevel is de oorspronkelijke tuingevel; de ommuring van deze tuin bestaat nog steeds. In 1830 wordt de Bellevuestraat aangelegd en de ingang verlegd naar zijn huidige positie, met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers.

Breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Witgeschilderd bakstenen gebouw op verhoogde begane grond. Mergelstenen hoekbanden. Middenrisaliet met pseudo-fronton, waarin een dakvenster. Getoogde vensters in mergelstenen omlijsting, de latei in de vorm van een hanenkam, de stijlen met negblokken in regelmatig verband; bel-etagevenster met mergelstenen balustrade. Gelijkaardige deur, voorzien van een bordes en trap. De oorspronkelijke voorgevel, thans achtergevel, is identiek aan de achtergevel; boven het bel-etagevenster bevindt zich een mergelstenen gevelsteen met wapenschild van baron de Copis; naast het dakvenster, twee gevelstenen met jaartal 1764. Tegen de benedenverdieping werd in de tweede helft van de 19de eeuw een bijgebouw onder lessenaarsdak opgetrokken. De zijgevels hebben dezelfde muuropeningen en puntgevelbekroning met dakvenster, doch geen risaliet.

De binnenindeling bleef vrijwel ongewijzigd behouden. Van de interieurelementen rest slechts een schouw met rococostucwerk uit de bouwperiode.

  • Mevr. SMEETS, Meegedeelde gegevens, 1999.

Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Tuin van het landhuis Bellevue

  • Is deel van
    Gors-Opleeuw


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel Bellevue [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31866 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.