Watermolen Wijngaardmolen

Beschrijving

Voormalige watermolen op de Herkebeek. Eén van de goederen die behoorden tot de dotatie van de burggraaf van Borgloon, voor het eerst vermeld in 1315. In 1367 is hij in het bezit van Arnold Bolle, bastaardzoon van Jan Bolle, heer van Rijkel. Aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844). Buiten gebruik van vóór 1950.

Molenhuis en woonhuis ondergebracht in één gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met schild aan de linkse zijde. Eind 19de eeuw, met aanpassingen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. De oude kern (eerste helft 17de eeuw?) wordt aangeduid door de resten van de silexplint, 17de-eeuwse ankers met krullen, mergelstenen muurpanden in de linkse zijgevel, waar zich voorheen het molenrad bevond; twee kalkstenen, vensters uit de tweede helft van de 18de eeuw in de achtergevel. Bakstenen gebouw, voorzien van getoogde vensters op lekdrempels, en een getoogde poort aan het molenhuis. Getrapte rechter zijgevel.

Tegenover het woonhuis, een dienstgebouw uit het einde van de 19de eeuw onder zadeldak, voorzien van getoogde muuropeningen en getrapte zijgevels.

• BROUWERS J., Bolle, de bastaard van Gelinden, stamvader van de heren van Rijkel, Limburg, 55, (3), 1976, pagina 129-142.
  • DARIS J., Notices…, Volume IV, Liège, 1873, pagina 144-145.
  • DRIESEN W. en anderen, Molens in Sint-Truiden-Gingelom-Borgloon, (Werkgroep Molenzorg Zuid-Limburg), Tongeren, 1983.