erfgoedobject

Kanunnikenhuis

bouwkundig element
ID
31792
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31792

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het burgerhuis, gelegen aan de Markt, dat een visuele eenheid vormt met zijn rechterbuur is een voormalig kanunnikenhuis. De laatclassicistische gevelordonnantie dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Historiek

Het laatclassicistisch uitzicht van dit voormalig kanunnikenhuis dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw, het gebouw heeft echter een oudere kern. De voorgevel vormde in het begin van de 19de eeuw een eenheid met de voorgevel van het naastgelegen huis, alhoewel het in oorsprong om twee aparte gebouwen gaat, af te leiden van de brandgevel tussen beide. In 1994 werden beide panden gerestaureerd naar ontwerp van R. Vanmuysen (Borgloon).

Beschrijving

Het enkelhuis telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De bakstenen lijstgevel op een hoge, kalkstenen plint met kelderramen staat op een verhoogde begane grond. Bij de restauratie werd de gevel opnieuw gecementeerd en lichtgeel geschilderd. De rechthoekige vensters, gevat in een vlakke, kalkstenen omlijsting, waren voorheen beluikt op de benedenverdieping. De voormalige poortopening, voorzien van een rechthoekige, classicistische omlijsting, wordt ingenomen door een winkelpui. Boven deze rechthoekige poort bevindt zich een rechthoekig bel-etagevenster met hardstenen druiplijst en eenvoudig balkon. De oorspronkelijke, rechthoekige deurvensters waren in de eerste helft van de 20ste eeuw vervangen door een houten erker. De gevel is afgewerkt met een houten kroonlijst op klossen, die doorloopt bij het aanpalende huis.

Interieur

Het interieur in Lodewijk XVI-stijl is redelijk gaaf bewaard met onder meer een schouwboezem met stucwerk in het salon. Vooraan het gebouw bevindt zich de ronde traphal met een wenteltrap in Lodewijk XVI-stijl met uitgewerkte hoofdbaluster. De beschildering is uitgevoerd in faux-marbre. In het stucwerk vindt met regelmatig de letters "H.M." van Henri Monfort en de datum 1807. In het verlengde van het hoofdgebouw werden in de 19de eeuw een reeks bijgebouwen opgetrokken met stucwerkschouwtjes. In alle ruimtes bleven de originele, eiken parketvloeren behouden.

  • Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000403, 23 monumenten en 5 stadsgezichten (J. GYSELINCK, 1995).
  • Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kanunnikenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31792 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.