Afspanning De Kroon

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afspanning De Kroon

• is aangeduid als beschermd monument Afspanning De Kroon

Beschrijving

U-vormig complex, de verschillende vleugels gelegen rondom een kleine binnenplaats, met de open zijde naar de straat en daar afgesloten door een laag muurtje met smeedijzeren hek.

Gebouwen in Maasstijl uit tweede helft 17de eeuw, onder zadeldaken. Bakstenen gevels van twee bouwlagen op een silexplint. Smeedijzeren ankers met krullen. Gecementeerde, mergelstenen banden. De vensters zijn voormalige kruiskozijnen, kalksteen op de eerste bouwlaag, mergelsteen op de tweede. De kalkstenen benedenvensters zijn voorzien van een geprofileerd benedengedeelte, en ontlastingsbogen van twee rollagen en een platte laag. Rechthoekige, vergrote deur in een kalkstenen omlijsting met bovenlicht. De twee haakse vleugels zijn nog voorzien van de oorspronkelijke mergelstenen kroonlijst op consoles. De achtergevel is volledig vernieuwd, het huis werd hier ingekort. Van de dienstgebouwen bleef een stal bewaard, van wit gekalkte baksteen. Bakstenen vensters en rechthoekige deuren in een kalkstenen omlijsting. Zadeldaken met Vlaamse pannen.

In de linker zijgevel bleven sporen bewaard van een vroegere dakhelling, en verschillende ontlastingsbogen van thans gedichte, korfboogvormige muuropeningen.