• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gevelwand Abeelplein en Kroonstraat: omgeving

Beschrijving

Het burgerhuis, gelegen aan het begin van de Kroonstraat, wordt gekenmerkt door een 19de-eeuws, neoclassicistisch uitzicht, maar klimt in de kern op tot de 17de eeuw.

Het dubbelhuis telt zes traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De neoclassicistische ordonnantie dateert uit het derde kwart van de 19de eeuw, de cementering werd aan het einde van de 19de of begin van de 20ste eeuw aangebracht. Het gebouw heeft echter een oudere kern uit de 17de eeuw af te leiden uit de steile dakhelling en de in- en uitgezwenkte linkerzijgevel. De gecementeerde, bakstenen lijstgevel met kalkstenen plint staat op een licht verhoogde begane grond. De gevel is opengewerkt met rechthoekige vensters met hardstenen lateien en hardstenen doorlopende lekdrempels, en een rechthoekige, inspringende deur. De in- en uitgezwenkte, gecementeerde linker zijgevel is voorzien van smeedijzeren, S-vormige ankers. De gevel is afgewerkt met een houten kroonlijst met uitgewerkte klossen.

Langs de inrit in Nieuwland bevinden zich twee hekpijlers in maaskalksteen.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000403, 23 monumenten en 5 stadsgezichten (J. GYSELINCK, 1995).
  • Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.