Kanunnikenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Kanunnikenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kanunnikenhuis

Beschrijving

Voormalig kanunnikenhuis, gebouwd door kanunnik F. Segraets in 1671. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op dito plint; verhoogde begane grond. Mergelstenen kordonlijsten boven de bouwlagen. Rechthoekige, beschilderde, natuurstenen gevelsteen boven de deur met wapenschild van de familie Segraets, initialen F (?) en S, en jaartal 1671; Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in een kleine nis in het fronton boven de steen. Smeedijzeren ankers met krullen. Mergelstenen kroonlijst op ojiefvormige consoles. Rechthoekige vensteropeningen, voormalige kruiskozijnen. Bakstenen zijgevel met venster in kalkstenen omlijsting, en kalkstenen muurbanden en hoekband.

Dienstgebouw van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit tweede helft 19de eeuw, thans gerestaureerd en ingericht als appartementen. Bakstenen lijstgevel met risaliet in de middentravee. Bolronde bakstenen kroonlijst. Getoogde, voorheen blinde vensters met hardstenen lekdrempels. Rechthoekige poort met kalkstenen, pilastervormige posten en een houten latei. Kalkstenen schamppalen. Aandak aan de linkerzijgevel.

• BELLEFROID J.-WISSELS R., Borgloon, een wandeling in het gravenstadje, Borgloon, sine dato, 9.