Boerenburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Beschrijving

Breedhuis van het enkelhuistype als woonhuis van een oorspronkelijk L-vormige hoeve, zie Ferrariskaart (1771-77). Ordonnantie uit midden 19de eeuw; kern uit eerste helft 17de eeuw. Witgekalkte gevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Oorspronkelijk bevond zich een poort in de twee linkertravee. Houten kroonlijst; gepikte bakstenen plint met resten van silex; hardstenen keldergat. S-vormige ankers en verschillende bouwnaden; resten van natuurstenen banden. Rechthoekige vensters met afgeronde hoeken op de eerste bouwlaag, oorspronkelijk beluikt, en getoogde vensters op de tweede bouwlaag. Rechthoekige deur met hardstenen, in de hoeken afgeronde omlijsting; geprofileerde posten van hergebruikt materiaal. Dienstgebouwen uit tweede helft 19de eeuw.