Semigesloten hoeve Hof ter Linde

Beschrijving

Semigesloten hoeve van bakstenen gebouwen op gepikte plinten onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) gegroepeerd rondom een gebetonneerd erf met nieuwe, centrale mestvaalt. Overluifelde inrijpoort (tussen schuur en woonhuis) en gebetonneerde oprit, straatzijde begroend met taxusboompjes en een oude linde, verder een voortuintje met hoge haag.

Eenlaags woonhuis (nok parallel aan de straat) van oorspronkelijk zeven (heden acht) traveeën. Linker dakoverkraging ten noordwesten. Verankerde lijstgevel afgewerkt door middel van tandlijst, met gevelsteen tussen vierde en vijfde travee "J.A.P./P-P/ 1803". getraliede rechthoekige vensters met vlakke arduinen omlijstingen met arduinen gleuf tussen latei en getoogde rollaag. Links, vroeger (?) steekboogvenster met omlijsting van gesinterde steentjes. Rechthoekige deur met sierlijk getraceerd bovenlicht in een vlakke arduinen rechthoekige omlijsting met tussendorpel en neuten. Bouwnaad links naast deur: de zes rechter traveeën zijn waarschijnlijk vernieuwingen uit de 19de eeuw. Gecementeerde achtergevel en plint, met bolle daklijst. Acht traveeën met kleine betraliede rechthoekige vensters: links in volledig vlakke arduinen omlijstingen en rechts verhoogde vensters met arduinen onder- en bovendorpels. Vernieuwde rechthoekige deur. Rechter zijgevel met sporen van muurvlechtingen, muurankers en lelieanker in top. Vierkante keldergaten met houten latei in verhoogde begane grond (gecementeerde plint). Twee rechthoekige bovenvensters met houten latei en arduinen lekdrempel. Rechthoekige deur in vlakke arduinen lijst met rollaag met verwijderde stoeptreden. Verankerde linker zijgevel met twee betraliede rechthoekige benedenvensters met arduinen lekdrempels en een uilengat.

Grote langsschuur ten noordoosten met zijpuntgevel aan straatzijde; ovaal en rechthoekig uilengat en poort onder houten latei ingeschreven in een korfboogveld. Erfgevel afgewerkt met bakstenen bolle daklijst; drie vierkante vensters met houten onder- en bovendorpel, rechthoekige deur met enkele zandsteenblokken in de stijlen.

Wagenhuis met stal ten zuidoosten. Vierkante vernieuwde stalvensters. Rechthoekige verlaagde poort onder houten latei en lage rechthoekige deur onder houten latei met ernaast in de hoek een overblijfsel van een geprofileerde zandstenen boog. Getrapte baksteenfries. In het verlengde een lage aanbouw (lessenaarsdak) met een rechthoekig venstertje en een hergebruikte rechthoekige deur onder houten latei.

Lang stalgebouw ten zuidwesten met vaak hermetste muurgedeelten; overluifeling op kraagstukken aan woningzijde. Zeven ongelijke traveeën met één rechthoekige houten betralied kozijntje en rechthoekige deur- en poortopeningen onder houten lateien.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

Van de hoeve bleef alleen de langsschuur bewaard. De context en de inplanting van de vroegere hoeve is echter volledig verloren gegaan, aangezien de andere hoevegebouwen gesloopt werden.

Auteurs: Jacobs, Els