Kasteel Lombaardstein

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Lombaardstein

Beschrijving

Kasteeltje met omringend en aan drie zijden omgracht park. In de 13de eeuw is er reeds sprake van een leenhof zogenaamd "Hof ten Steene" en "Hof ter Hertbrugge" dat in in de 15de-16de eeuw omgevormd werd tot een omwaterd hof van plaisantie met hoeve, duifhuis en brouwerij; vanaf de 17de eeuw zogenaamd "Lombaardstein".

Grondig aangepast kasteeltje in kern vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw, hogere zuidoostelijke traveeën met oudere elementen en latere neotraditionele noordveugel. Verspringende volumes van één + drie bouwlagen onder een complexe leien bedaking. Verankerd bak- en zandstenen gebouw met grotendeels vernieuwde kruis- en kloosterkozijnen, diverse sporen van verbouwingen voornamelijk in de zuidelijke voorgevel met hier en daar bewaarde negblokken en sporen van speklagen in de voorlaatste travee. Hoger opgaande zuidwestelijke vleugel met bewaarde hoekstenen op de begane grond.

Oudere kern duidelijk zichtbaar in de zuidoostelijke hoekpartij: polygonale traptoren van vier geledingen, vermoedelijk opklimmend tot circa 1600; traditionele bak- en zandsteenstijl met gebruik van zandsteen voor hoekstenen, kordons, speklagen, steigergaten en omlijstingen; rechthoekige venstertjes en korfboogdeurtje in geprofileerde omlijsting.

Aansluitend massieve vierkante toren van drie geledingen met oudere, mogelijk 14de-eeuwse, zandstenen onderbouw en latere derde bouwlaag beëindigd met kantelen. Doorlopend zandstenen, geprofileerd kordon, hoekstenen en steigergaten (noordelijke achtergevel). Vernieuwde kruis- en kloosterkozijnen met grotendeels bewaarde, geprofileerde dagkanten. Volgens F. Van den Wijngaert zijn in de muren en de vloer van de kelder bakstenen verwerkt met een formaat van voor de tweede helft van de 14de eeuw, hij veronderstelt dat deze kelder met de bovenliggende plaats een losstaande "steinen kamer" was zoals die in 15de eeuw voorkwam bij grote hoeven. Zandstenen sporen van vroegere muuropeningen en bouwnaden tussen de toren en de traptoren wijzend op de talrijke verbouwingen. In de noordelijke achtergevel, ten westen van de toren: bewaard kruiskozijn onder strekse ontlastingsboogjes.

Aansluitende bouwonderdelen in neotraditionele stijl met in de oostelijke zijgevel een vermoedelijk gerecupereerde, arduinen gevelsteen met het jaartal 1738. Ten zuidwesten: vrijstaande hardstenen schouderboogpoort. Aangepast interieur met diverse schouwen onder meer met hardstenen wangen en in neorenaissancestijl.

Bakstenen bijgebouw ten zuiden aan de straat.

• S.N., Katelijne en Waver in 't verleden, St.-Katelijne-Waver, 1978, nummer 124.
  • S.N., Sint-Katelijne-Waver, Hart van de Groentestreek, Sint-Katelijne-Waver, 1995, p. 11.
  • VAN DEN WIJNGAERT F.L., Lombaardstein, onuitgegeven tekst van 1973 verstrekt door het Gemeentelijk Documentatiecentrum.
  • Gegevens verstrekt door de eigenaar.

Auteurs: Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

Het bakstenen bijgebouw aan de straat werd gesloopt. Het is niet langer aanwezig op luchtbeelden van 2016.

• Geopunt Vlaanderen, Luchtfoto Vlaanderen, winter 2016, Lombaardstraat 53, Sint-Katelijne-Waver [online], https://www.geopunt.be/ (geraadpleegd op 19 februari 2021).