Torenhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Torenhoeve

Beschrijving

Volgens heemkundige kring zogenaamd "Torenhoeve" vermoedelijk teruggaand op een afhankelijkheid van het nabij gelegen Hof ter Laken; L-vormige inplanting: sterk aangepast woonstalhuis met aansluitend een haakse schuur ten zuiden en een hogere toren ten noorden; parallel wagenhuis ten westen en tweeledig bakhuis ten noordwesten.

Woonstalhuis van vijf + drie traveeën met onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, mechanische en Vlaamse pannen) en aansluitende torentravee van twee geledingen onder leien schilddak. Vermoedelijk klimt het stallinggedeelte op tot de tweede helft van de 19de eeuw en het woonhuis met de toren tot begin 20ste eeuw (zie kadastrale mutatieschetsen van 1906).

Haakse, tweebeukige langsschuur van vier traveeën onder schilddak (kunstleien en mechanische pannen) staat nog niet ingetekend op de Ferrariskaart, maar wel op de kaarten van Popp en Vandermaelen en kan bijgevolg in de eerste helft van de 19de eeuw gedateerd worden; de deels aanwezige omgrachting is niet terug te vinden op de oude kaarten.

Sterk aangepaste, deels beschilderde, verankerde baksteenbouw met gevarieerde en deels vernieuwde muuropeningen. Schuur met ritmerende steunberen, bewaard gebint met graffiti (initialen, sleutel, jodenster, jaartallen en letters IVML).

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Nijlen, Kessel, schetsen 1906/19.

Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde