Romp van Stenen Molen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenromp

Beschrijving

De Stenen Molen of Molen Keersmaekers (naar de eigenaar sinds 1904) is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), opgericht in het tweede kwart van de 19de eeuw (kadastraal belast in 1849). In 1871 werd nog een steenkoppel toegevoegd om schors te malen. De wieken verdwenen door een storm in 1919 en in 1945 werd de molen bijkomend beschadigd door een vliegend bom. De inslaggaten zijn nog steeds zichtbaar. De molenwal werd later ook afgegraven. Tussen 2015 en 2020 werd de molenromp gerenoveerd en geïntegreerd in een appartementsgebouw. Sindsdien rest een deels ingebouwde, witgeschilderde romp met steigergaten en getoogde, boven elkaar geplaatste muuropeningen.

• KENNES H. & STEYAERT R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita; Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde