• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen: verankerde, rode bakstenen gebouwen onder overkragend zadeldak rondom een erf met deels bewaarde bakstenen verharding en siertuintje. Geasfalteerde oprit ten zuiden. Rest van wal, afgezet met bomen, ten noorden.

Ten noorden, boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type: vier staltraveeën links + een woongedeelte van vier traveeën en twee opkamertraveeën en één bouwlaag onder onderbroken zadeldak (mechanische pannen; hoger opgetrokken boven de opkamer) met overstekende rand op houten modillons; twee dakvensters; laadzolders boven gedeelte links. Oude kern gedateerd 1767 door middel van muurankers in rechter zijgevel; vrij gaaf bewaarde opkamer ten opzicht van gedeelte links met aangepaste muuropeningen. Opkamervensters met beluikt, houten kruiskozijn; verdwenen roedeverdeling.

Rechthoekige deur in behouden kozijn met accoladebogige tussendorpel en smal bovenlicht, links van de opkamer. Rechter zijgevel: getoogde kelderopeningen.

Ten zuiden dwarsschuur met stalgedeelte rechts van zes traveeën onder zadeldak (nok parallel aan het huis, Vlaamse en mechanische pannen) met overkragende rand op houten modillons, gedateerd 1876 door middel van gele baksteen opgenomen in het metselverband van linker zijgevel. Rechthoekige schuurpoort naast getoogde muuropeningen in het stalgedeelte. Uilengat in linker zijgevel.

Ten westen, vermoedelijk voormalige hopast, thans stal van drie traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op het huis, mechanische pannen) met klimmend dakvenster links.

Aanbouwsels onder lessenaarsdak tegen zijgevels.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine