• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Midden de dorpskom, achter de huizenrij gelegen hoeve, ten westen van de kerk. Hoeve met losse bestanddelen opgesteld rondom een begrint erf; bakstenen stoepen; vaalt te midden. Ten noordoosten, schuintegenover de kerk, toegankelijk via hek; voormalig boerenhuis (nummer 8), ibidem.

Ten zuiden van het erf, huidig boerenhuis (nummer 4) met voorliggende moestuin. Alleenstaand dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak; (nok loodrecht op Oostvleterendorp, mechanische pannen) met recent dakvenster, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Licht getoogde muuropeningen. Oorspronkelijk beluikte vensters, zie duimen.

Ten westen, dwarsschuur onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op het huis, mechanische pannen) op houten modillons; jaartal 1896 aangebracht in kerfsneetechniek aan de binnenzijde van de poort. Stijl- en regelwerk met houten plankenbeschieting (gepotdekseld) op een getrapte, bakstenen voeting. Rechthoekige schuurpoort met accoladebogig deurtje. Bakstenen zijgevels.

Ten noorden, stalvleugel onder overstekend zadeldak (nok parallel aan het huis, Vlaamse pannen) op houten modillons, uit het vierde kwart van de 14de eeuw. Rode baksteenbouw. Rondboognisje van uitstekende donkergrijze baksteentjes op neuten met Onze-Lieve-Vrouwbeeldje.

Ten oosten, 19de-eeuws stalletje onder overstekend zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, Vlaamse pannen). Rode baksteenbouw. Nummer 8, rechttegenover de kerk gelegen voormalig boerenhuis. Hoekhuis bij de Kasteelstraat, van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan het Oostvleterenplein, mechanische pannen), uit de 19de eeuw. Gele baksteenbouw. Licht verhoogde begane grond. Geprofileerde bepleisterde kroonlijst. Licht getoogde muuropeningen. 19de-eeuws houtwerk: schuiframen met rolluikkasten; verdiepte vleugeldeur: paneeldeur met gecanneleerde pilaster als makelaar, bovenlicht met versierd traliewerk. Tegen de rechter zijgevel aanleunend: gebogen (zie straatbocht) bakstenen tuinmuur tussen pilasters.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine