erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
31552
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31552

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Ten opzichte van de rooilijn, achterin gelegen burgerhuis met beenhouwerij. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Beraapte bakstenen lijstgevel op een arduinen plint. Geprofileerde houten kroonlijst boven een tandlijst. Getoogde, onder meer poort en recent winkelraam, en rechthoekige muuropeningen in beschilderde en bepleisterde, geriemde omlijstingen voorzien van rocaille-sluitstenen. Rechter zijgevel. Trapgevel van rode op de beneden-, en gele baksteen op de bovenverdieping. Rondbogig zoldervenster met bakstenen sluitstenen en imposten.

Rechts ervan, aan de straat gelegen, leegstaande kapel. Rechthoekig gebouwtje met afgeschuinde hoeken onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Rood bakstenen puntgeveltje met schouderstukken en lisenen. Rondboogpoort met gele bakstenen strek. Vierlob in de geveltop. Linker zijgevel geajoureerd door middel van spitsboogvenstertjes op afzaat. Beschilderd en bepleisterd interieur.

Rechts aanleunend nutsgebouw in analoge bouwtrant.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Kapel en nutsgebouw zijn een overblijfsel van het eerste klooster en vrije meisjesschool. Twee haaks op de straat ingeplante gebouwtjes. Rode baksteenbouw met zadeldak. Oculi in de voorgevels, rondboogomlijstingen in gele baksteen. Spitsboogvensters in de zijgevel van de kapel. 

  • Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (9 april 2021).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31552 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.