Dodemanshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Dodemanshoeve

Beschrijving

Zogenaamd "Dodemanshoeve" zie uithangbord. Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, lage bestanddelen rondom een begrint erf, met bakstenen stoepen en centrale putvaalt met bakstenen wanden. Ten oosten, siertuin en geasfalteerde erfoprit. Ten oosten en ten noorden, omwalling afgezoomd met jonge populieren.

Ten noordoosten van het erf, boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type ten gevolge uitbreiding (zie bouwnaad) met stalgedeelte van zeven ongelijke traveeën + woongedeelte van vier traveeën en twee opkamertraveeën rechts onder overstekend zadeldak (mechanische + Vlaamse pannen) op houten modillons; klimmend dakvenster ter hoogte van het stalgedeelte. Jaartal 1801 in kerfsneetechniek, op deurtussendorpel. Rechthoekige vensters in licht verdiepte, getoogde omlijsting; cordonvormend lekdrempels en recent betegelde afzaten. Behouden kozijnen met recente verdeling en luiken onder meer getraliede bolkozijnen met behouden roedeverdeling bij de opkamer. Rechthoekige kozijndeur met gedateerde tussendorpel en tweedelig bovenlicht met kleine roedeverdeling. Achtergevel. Gewijzigde muuropeningen. Aanbouwsel. Rechter zijgevel. Drie getoogde kelderopeningen met rechthoekige bolkozijnen voorzien van spijlen. Rechthoekig beluikt zolderkozijn.

Ten westen, dwarsschuur met wagenhuisgedeelte links en stalgedeelte rechts onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op het huis, mechanische pannen) op houten modillons, uit tweede kwart 19de eeuw. Gele baksteenbouw.

Ten zuiden, hopast onder kort overstekend zadeldak (nok evenwijdig aan het huis, mechanische pannen) op schoorstukken; twee behouden "gekken". Van 1927, volgens bewoners. Rode baksteenbouw.

Overige hoevegebouwen zonder noemenswaardigheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine