erfgoedobject

Wethuis

bouwkundig element
ID
31525
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31525

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wethuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Watou
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig wethuis van de heerlijkheid Cortewylle, tevens herberg Sint-Joris met brouwerij. Heden is de benaming 'Hommelhof', volgens het opschrift. Hoekhuis bij de Kapelaanstraat. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een mank zadeldak (nokrichting parallel aan het plein, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Vermoedelijk heeft het pand een oudere 18de-eeuwse kern (?), verhoogd met één bouwlaag in de 19de eeuw, te zien aan de manke bedaking. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw op een gepikte plint. Muuropeningen, rechthoekig op de begane grond, licht getoogd op de bovenverdieping. Kozijnvensters, voorzien van recente luiken op de benedenverdieping. Kozijndeur met een tweedelig bovenlicht, recent getralied. Onderkelderde rechter zijpuntgevel. Gedichte oculus in de geveltop. Voorts, analoge vensters als voorgevel. Haaks laag aanbouwsel van voormalige brouwerij.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wethuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31525 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.