erfgoedobject

Gasthof De Eendracht

bouwkundig element
ID
31522
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31522

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gasthof De Eendracht
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Watou
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

'Gasthof De Eendracht' volgens opschrift en gevelsteen met voorstelling van een handdruk op middenpenant van de bovenverdieping. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een lichtgebogen zadeldak (nokrichting parallel aan het plein, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Rococo-inslag, te zien aan het houtwerk. Lichtgrijsbeschilderde, verankerde, bakstenen lijstgevel op een vernieuwde arduinen plint. Licht getoogde muuropeningen. Behouden houtwerk (?). Houten kruiskozijnen met kleine roedeverdeling; beluikt benedenvak op de begane grond. Vernieuwde arduinen onderdorpels. Kozijndeur met rococo-inslag, zie de geprofileerde tussendorpel met schelpmotief en waaiervormig bovenlicht. Links aandak met muurvlechtingen.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gasthof De Eendracht [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31522 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.