erfgoedobject

Wethuis en schandpaal

bouwkundig element
ID
31519
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31519

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig wethuis van het graafschap Watou. Een 18de-eeuwse (?) schandpaal van arduin is ingewerkt in de voorgevel. Het bekronend wapenschild van graafschap en parochie werd in 1793 vernield.

Later veranderde het pand in 'De gouden leeuw', een voormalige herberg met een achterliggende, nog in werking zijnde, brouwerij. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan het plein, mechanische pannen). Het huis heeft een oude 18de-eeuwse (?) kern, met echter een 19de-eeuws uitzicht, en met een gevelcementering uit de 20ste eeuw. Getoogde vensters; kozijnen uit het eerste kwart van de 19de eeuw (?) met vernieuwde roedeverdeling. Voormalige steekbogige koetspoort links, heden gewijzigd tot deur. Aandaken.

  • RUBBRECHT L.A. 1910: Geschiedenis van Watou, Brugge, 241.

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wethuis en schandpaal [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31519 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.