erfgoedobject

Kasteelhoeve

bouwkundig element
ID
31500
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31500

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteelhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Watou
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Afgebeeld bij het kasteel in Flandria Illustrata van Sanderus (1641), tevens aangeduid op de Ferrariskaarten (1771-1778). Gelegen ten zuidwesten van het kasteel. Ten oosten ligt een geasfalteerde erfoprit parallel aan de omwalling van het kasteel, aan de straatzijde afgesloten met een ijzeren hek. Hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken rondom een met gras begroeid erf met gebetonneerde stoepen. Moes- en siertuin ten noordoosten, vóór het boerenhuis. Ten zuidoosten bevindt zich een boomgaard.

Ten oosten: boerenhuis van vijf traveeën en twee opkamertraveeën rechts onder een gebogen zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, blauw en rode Vlaamse pannen + mechanische pannen); aan de westelijke erfgevelzijde, overstekende rand op geprofileerde houten modillons. In kern opklimmend tot de 17de eeuw (Sanderus), zie de overwelfde kelder, de muurankers, de accoladeboogvormige tussendorpel, doch met uitzicht uit het laatste kwart van de 18de eeuw-eerste kwart van de 19de eeuw. Verankerde, witgekalkte baksteenbouw boven een gepikte plint; getoogde kelderopening. Getoogde muuropeningen. Deels behouden houtwerk: beluikte houten 18de-eeuwse kruiskozijnen, met 20ste-eeuwse aanpassing van het benedengedeelte; kozijndeur met geprofileerde accoladeboogvormige tussendorpel en aangepast bovenlicht. Halfronde vensters, onder meer vier gedicht; drie met radverdeling.

Westelijke erfgevel: in de travee links drie deels behouden beluikte, kloosterkozijnen in een getoogde omlijsting. Linker zijpuntgevel met muurvlechtingen en behouden aandak aan de erfgevelzijde; laag aanbouwsel onder lessenaarsdak. De rechter zijpuntgevel heeft een behouden aandak aan de erfgevelzijde.

Interieur: éénbeukige kelder met tongewelf onder de opkamer.

Tegen de noordelijke zijgevel van het boerenhuis aangebouwde bakstenen stal onder zadeldak (nokrichting parallel aan het huis, Vlaamse pannen).

Ten zuiden: haaks aan de erfgevel gebouwd stalletje van drie traveeën.

Ten westen: 19de-eeuwse stalgebouw onder zadeldak (nokrichting parallel aan het huis, Vlaamse + mechanische pannen) met overstekende dakrand op houten modillons. Versteend stijl- en regelwerk. Rechter zijpuntgevel met muurvlechtingen waaronder een gedicht uilengat.

Ten noordwesten van boerenhuis: bakstenen bakhuisje onder een pannen zadeldak (nokrichting parallel aan het huis).

  • SANDERUS A. 1641: Flandria Illustrata, II, 486.

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Watou

  • Is deel van
    Steenvoordestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteelhoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31500 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.