Klooster Zusters Maria

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster Zusters Maria

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Watou

Klooster van de zusters van Maria met achterliggende geplaveide speelplaats met schooltje en kapel.

Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen) van 1923 naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper). Rode bakstenen lijstgevel. Rechthoekige gedichte kelderopeningen. Geelbeschilderd cordon met panelen op de borstwering; dito omlijsting voor de getoogde muuropeningen; doorlopende arduinen onderdorpels. Houten gootlijst op klossen. Sobere achtergevel.

Ten noorden van de speelplaats gelegen klasgebouw met kapel op de bovenverdieping van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak (nokrichting loodrecht op het klooster, Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rode baksteenbouw verankerd door middel van hartvormige muurankers.

Begane grond opengewerkt door middel van rondbooggalerij. Neogotische rondboogvensters op de verdieping: tweelichten met ijzeren tracering.

Ten oosten: recenter schoolgebouw.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine