Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Koorts of Onze-Lieve-Vrouw bezoeking, kapel van Borgerstein en kapel van Schoors, met lindedreef parallel aan de straat gelegen ter hoogte van nummer 101. Volgens de legende werd hier in 1739 een Mariabeeldje gevonden, opgehangen aan een boom waarrond men een houten kapelletje bouwde. Toelating voor het bouwen van een stenen kapel in 1749. Tijdens de Franse Revolutie deed de kapel dienst als schuur, het mobilair werd ondergebracht in het nabijgelegen Hof van Borgerstein. Restauratie in 1957.

Georiënteerde, bakstenen devotiekapel met halfronde apsis onder leien zadeldak (nok parallel aan de straat), polygonaal afgesloten ter hoogte van de apsis; aandak. Omlopende kwartholle, bepleisterde en beschilderde daklijst, dakruiter met klok van 1750. Betraliede rondboogvensters in geprofileerde zandstenen omlijsting. Verankerde westelijke tuitgevel met muurvlechtingen, schouderstukken en overhoeks topstuk. Zandstenen gevelsteen "O.L.V. BEZOEKING 1749".

Rondboogdeurtje met kwartholle, zandstenen omlijsting, hoekblokken en sluitsteen onder geprofileerde waterlijst; vernieuwde deur met smeedijzeren sierstuk met Mariamonogram. Grafsteen van de in 1776 overleden weldoener Hendrik Wellens voor de deur.

Bepleisterd en beschilderd interieur met tongewelf.

Mobilair. Gemarmerd barokaltaar uit de 18de eeuw, vervaardigd door de Mechelse beeldhouwer Pieter Verhulst, altaarstuk "De geboorte van Christus" en bekronende rondboognis met madonnabeeld.

• DE ROO R. & GEENS A., De Kapel van Borgerstein, in Handelingen van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen, LX, 1956, p. 209-213.
  • S.N., Katelijne en Waver, een tocht langsheen onze kapellen, s.l., s.d., p. 16-18.

Auteurs: Steyaert, Rita