• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve met omgeving

• omvat de aanduiding als beschermd monument Hoeve: boerenwoning, stal en dwarsschuur

Beschrijving

Aan het uiteinde van de straat in de diepte gelegen hoeve met losse, lage bestanddelen, opgesteld rondom een met gras begroeid erf met bakstenen stoepen, bereikbaar via een onverharde erfoprit. Ten zuidoosten ligt de rest van een omwalling, afgezoomd met geknotte populieren. Een moestuin bevindt zich achter het boerenhuis.

Ten noorden van het erf: boerenhuis uit het derde en laatste kwart van de 18de eeuw, aanleunend bij het langgestrekte type. Staltravee links en een woongedeelte van vier traveeën en stalvleugel rechts van drie traveeën; mank zadeldak met wolfseinde links en oorspronkelijk drie, heden één dakkapel (nokrichting loodrecht op de straat, stro) en een overstekende rand op houten modillons, bekleed met Vlaamse pannen. Witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een bakstenen voeting, met uitstekende moerbalkankering. Versteend linker stalgedeelte. Beluikte houten bolkozijnen met grote roedeverdeling. Kozijndeur.

Twee gekoppelde kozijndeuren in het stalgedeelte links. Versteende achtergevel met recente aanbouwsels, zie het mank zadeldak. De horizontale plankenbeschieting is echter deels versteend in de linker zijgevel. De rechter zijgevel heeft stijl- en regelwerk met lemen vullingen en strobeschieting in de geveltop.

Ten zuidwesten van het boerenhuis: stalgebouw, onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het boerenhuis, stro) met een overstekende rand op houten modillons, bekleed met Vlaamse pannen. Versteend stijl- en regelwerk. De rechter en linker zijgevel hebben deels stro- en deels plankenbeschieting in de geveltoppen.

Ten zuidwesten: dwarsschuur onder wolfsdak (nokrichting loodrecht op het boerenhuis, stro) met een overstekende rand op houten modillons, bekleed met Vlaamse pannen. Stijl- en regelwerk met lemen vullingen boven een bakstenen voeting. Recente aanbouwsels onder lessenaarsdak tegen de voorgevel. Versierde strobeschieting in de zijgeveltoppen.

Recente nutsgebouwen ten noorden achter het boerenhuis.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine