Gemeentelijke jongensschool en bibliotheek

Beschrijving

Inspringend, alleenstaand breedhuis met een omhaagde voortuin met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers.

Eclectisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen) van 1861-1863. Afwisselend gebruik van rode en gele baksteen. Middenrisaliet van drie traveeën, uitlopend op een puntgevel. Arduinen puilijst. Rondboogvensters met behouden roedeverdeling: op de begane grond, getralied en ingeschreven in een geel bakstenen omlijsting met arduinen sluitsteen op doorlopende onderdorpel; op de verdieping, gekoppeld en ingeschreven in een muurvak onder overkragend rondbogenfries tussen lisenen. Geometrische gevelindeling met picturaal effect, als gevolg van de verdiepte muurvakken, en de uitgespaarde driehoeken in wisselend baksteengebruik. Vleugeldeur met waaier, zie de benedenvensters; centraal deurvenster met een gietijzeren leuning op de verdieping. Analoge opstand voor de zijgevels. Tegen de achtergevel: lage, haakse uitbouw (klaslokalen), gekenmerkt door hetzelfde baksteengebruik. Voorts, recentere lokalen.

• Rijksarchief Brugge 1974: School en schoolhuis te Roesbrugge, De IJzerbode IV.9, 1-2.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine