Boerenwoning 't Doeninksje en veldkapel

Beschrijving

''t Doeninksje' volgens het opschrift boven de deur en op de linker zijgevel. Voormalige boerenwoning, loodrecht ingeplant op de straat, in het midden van een aangelegde tuin, met een kleine kapel.

Witgeschilderde, bakstenen veldkapel op gepikte plint, van één travee onder een overkragend zadeldak (mechanische pannen). Voorpuntgevel met een rechthoekige deuropening en het opschrift 'O.-L.-Vrouw - Middelares onze toevlucht. B.V.O.'.

Woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder een gebogen zadeldak (mechanische pannen) met kort overstekende rand, gedateerd 1865 door middel van een gevelsteen in de linker zijgevel. Verankerde, witgeschilderde baksteenbouw op gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk; beluikte vensters; garagedeur rechts. Uitstekende ankerbalk (origineel ?) links boven laatstgenoemde. Klein aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de rechter zijgevel. De linker zijgevel is onder meer voorzien van muurvlechtingen en een arduinen gevelsteen. Een rondboognisje met bekronend kruis en Mariabeeld bevindt zich in de top.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine