• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, lage bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom een met gras begroeid erf. Bakstenen en gekasseide paden. Bakstenen afloop naar de, met wilgen afgezoomde, rest van omwalling ten oosten.

Ten noordwesten: boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type: twee opkamertraveeën links en vijf traveeën + stalgedeelte rechts van twee traveeën onder een zadeldak met overstekende rand op houten modillons (nokrichting loodrecht op de straat, mechanische pannen). Recent laadvenster boven het stalgedeelte. Het jaartal MDCCCXII (1812) is in kerfsneetechniek aangebracht op de deurbovendorpel. Verankerde gele baksteenbouw op een door middel van cordon gemarkeerde plint. Getoogde kelderopening onder de opkamer. Rechthoekige muuropeningen op betegelde afzaat. Behouden houtwerk: beluikte houten bolkozijnen; schuiframen met geprofileerde wisseldorpel, en kleine roedeverdeling. Kozijndeur met een tweedelig bovenlicht en kleine roedeverdeling. Rechts een staldeur in kozijn. Rechts bevindt zich een aangebouwde stalvleugel van vijf traveeën onder een lager, gebogen zadeldak. Rode baksteenbouw. De rechter zijgevel heeft stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen deels verborgen achter horizontale plankenbeschieting.

Ten zuidwesten: bakstenen stalvleugel onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Rechthoekige kozijnstaldeuren.

Ten zuidoosten: voormalig dwarsschuurtje onder zadeldak (nokrichting parallel aan het huis, Vlaamse pannen) uit de 19de eeuw. Resten van stijl- en regelwerk met vernieuwde bakstenen vullingen.

Ten noorden: onlangs afgebroken 18de-eeuwse dwarsschuur.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine