Sint-Antoniuskapel

Beschrijving

Eénbeukig wegkapelletje onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op de straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Met schijnvoegen gecementeerde voorpuntgevel, voorzien van getoogde deuropening en rechthoekige gevelsteen met opschrift "Sint-Antonius - B.V.O.". Houten vleugeldeur. Beraapte zijgevels met oculus.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Deze Sint-Antoniuskapel is tijdens de inventarisatie in 1989 geregistreerd in de Moenaardestraat en bevond zich ten zuiden van nummer 84. De eerste steen van deze kapel werd gelegd op 24 mei 1928. De kapel werd gebouwd door en bij het huis van weduwe René Ryon. De kapel verdween in het begin van de jaren 1990 en werd in 1993 nieuw gebouwd bij een woning in de Haandekotstraat, namelijk nummer 10.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 1979-1990, Moenaardestraat 84, Poperinge [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 30 augustus 2021).
  • S.N. 2006: Haringe-Roesbrugge en zijn kapelletjes, Onzen Heertje 4 [online], https://www.onzenheertje.be (geraadpleegd op 30 augustus 2021).
  • Informatie verkregen van het Nationaal Geografisch Instituut (augustus 2021).