Brouwerij

Beschrijving

Voormalige brouwerij, thans hoeve met losse bestanddelen rondom deels gekasseid erf, toegankelijk ten noordwesten via gietijzeren hek tussen dito pijlers met vaasbekroning.

Ten noorden van het erf, boerenhuis van vijf traveeën + drie opkamertraveeën rechts en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Verankerde gele baksteenbouw op gepikte plint; rode baksteen voor opkamertravee rechts zie bouwnaad. Getoogde kelderopening en kelderdeur. Rechthoekige muuropeningen met kozijnconstructie: beluikte vensters en deels beglaasde deur met gestileerde ijzeren hekjes. Houten gootlijst op klossen. In het vierde kwart van de 19de eeuw, aanbouwsel tegen achtergevel.

Ten zuiden, dwarsschuur onder zadeldak (nok parallel aan het huis, Vlaamse pannen), met overstekende rand op houten modillons. Horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeting. Rechts aanleunend voormalig brouwerijgebouw, onder doorlopend, overstekend zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Deels onderkelderde rode baksteenbouw. Half- ronde en getoogde vensters. Getoogde deur. Korfboogpoort.

Ten westen, brouwerijgebouwtje onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Baksteenbouw. Ruitvormig uilengat en zoldervenster in verdiepte rondboogomlijsting in de rechter zijgevel. Tegen de achtergevel aanleunende mouteest, onder schilddak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw, deels met horizontale plankenbeschieting. Rechthoekige vensters onder meer verdiept in korfboogomlijsting op de bovenverdieping. Meerdere oculi.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine