Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve die een imposant volume vormt gelegen aan het kerkplein (19de eeuw). Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) met bepleisterde en witbeschilderde gevels op gepikte plinten, gegroepeerd rondom een gedeeltelijk gekasseide binnenplaats. Overluifelde inrijpoort tussen twee zware bakstenen pijlers met neoclassicistische inslag tussen schuur en stallingen (ten zuidwesten). Eénlaags woonhuis (ten noordwesten, nok parallel aan de straat) van zeven traveeën. Gecementeerde, van imitatiebanden voorziene straatgevel met donkerbeschilderde plint. Beluikte steekboogvensters met arduinen lekdrempels. Deur met steekboogvormig bovenlicht in een rechthoekige vlakke omlijsting van arduin. Verzorgd houtwerk. Erfgevel met laadvenster onder zadeldakje, vlakke rechthoekige deuromlijsting van arduin en vernieuwde vensters. Gecementeerde verankerde rechter zijgevel met een rechthoekig venster onder houten latei met arduinen lekdrempels en twee rondboogvensters met vlakke onderdorpel. Sierlijk anker in de top: 1883 T V B. Dienstgebouwen uit de 19de eeuw, met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien. Ouder schuurgedeelte ten westen, naast het woonhuis met jaartal 1766 op balk.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle