• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• omvat de aanduiding als beschermd monument Hoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Haringe

Beschrijving

Hoevetje voorheen 'Stilleven' genoemd. Voormalig hoevetje, naar verluidt een oude pastorie, middenin een met doornhaag omgeven siertuin, gelegen ten noorden van de pastorie van Haringe. De resten van een vroeger bakhuisje (?) bevinden zich ten westen, en een moestuin ten noorden van het huis.

Ten noorden: boerenhuis van vier traveeën (oorspronkelijk vijf) en één bouwlaag onder een mank zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende dakrand. In de kern klimt het huis mogelijk op tot 1634. Dit jaartal is aangebracht in de rechter zijgevel door middel van beschilderde bakstenen opgenomen in het metselverband. Verankerde gele baksteenbouw op een gecementeerde sokkel. Witgekalkte voorgevel. Rechthoekige muuropeningen voorzien van interessant (18de-eeuws ?) houtwerk voornamelijk aan weerszijden van de deur: links, een beluikt kloosterkozijn; rechts, een beluikt bolkozijn met moerbalkankering (verwijzend naar voormalig stijl- en regelwerk ?) en diefijzers, allebei met schuiframen, kleine roedeverdeling en origineel hang- en sluitwerk. Getralied bolkozijn met kleine roedeverdeling en recentere luiken links. Behouden kozijndeur met verdeeld bovenlicht. Sporen van een dichtgemetselde muuropening links. Een aanbouwsel van één travee onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen) bevindt zich tegen de rechter zijgevel. Laatstgenoemde is afgewerkt met muurvlechtingen; voorts, de vermelde datering en sporen van een rondbogige ontlastingsboog. De achtergevel heeft één opkamertravee rechts boven een getoogde kelderopening. Rechthoekige muuropeningen met kozijn. Tegen travee rechts aanleunende haakse uitbouw van twee traveeën onder een zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen: oorspronkelijk beluikt bolkozijn met kleine roedeverdeling en kozijndeur.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine