• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve en voormalige smidse gelegen in het gehucht de Busseboom (zie Busseboomstraat), op het kruispunt van de Ouderdomseweg en de Busseboomstraat. Deels met gras begroeid, deels verhard erfje; bakstenen stoep vóór de stalvleugel.

Ten noorden van het erf: hoeve van het langgestrekte type: haakse stalvleugel links en een dwarsschuurgedeelte links met stal + een woongedeelte van vijf traveeën onder overstekend zadeldak (nokrichting parallel aan de Busseboomstraat, Vlaamse pannen) op houten modillons; een klimmende dakkapel; houten sierlijst aan de rechter zijgevel. Haakse vleugel links onder zadeldak met links dakschild, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Witgekalkte (enkel het woongedeelte) verankerde baksteenbouw op een witbeschilderde gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen. Beluikte vensters met schuiframen en geprofileerde wisseldorpel. De rechter zijgevel toont een getoogde kelderopening, rondbogige zoldervensters en een rondbogig Marianisje met bekronend kruis in de zijgeveltop door middel van uitstekende donkergrijze bakstenen.

Ten zuiden: voormalige smidse met een melk- en bakhuis onder zadeldak (nokrichting parallel aan het huis, Vlaamse pannen) met overstekende rand op houten modillons; houten sierlijst aan de rechter zijgevel. Rode verankerde baksteenbouw. Rondbogige zoldervensters in de linker zijgevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine