erfgoedobject

Wegkapelletje met knotlinde

bouwkundig / landschappelijk element
ID
31361
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31361

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapelletje
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Wegkapelletje beschaduwd door linde, gelegen op het kruispunt bij de Sint-Pietersstraat. Rechthoekig gebouwtje van een travee onder een kort overstekend zadeldak (Vlaamse pannen), op bakstenen modillons. Een jaarsteen 1855 situeert zich boven de deur. Witgekalkte baksteenbouw op een gepikte plint. Het puntgeveltje, voorzien van bakstenen windborden, is opengewerkt door middel van een korfboogportaal met gietijzeren hek. Verdiepte, rondbogige, deels beglaasde kapeldeur; erboven bevindt zich een houten bord met geschilderd gebed aan Onze Lieve Vrouw, verspreid en gepropageerd door pastoor Van Ars.

Het ensemble van de wegkapel met de linde markeert, naast het kruispunt van de Sint-Pietersstraat, Casselstraat en Paupersstraat (of Lindegoedstraat), ook de grens tussen Ieper en Poperinge. Door de ligging in het open, agrarische landschap vormen ze een herkenningspunt voor de nabije omgeving. De linde kent een traditioneel beheer van knotten, wat nog steeds wordt uitgevoerd.

De plek is een oude site van verering. Op de Ferrariskaart (1777) staat reeds een kapel ingetekend en op de Atlas der Buurtwegen (1841-1845) wordt reeds melding gemaakt van het 'Lindegoedkappelletje', horende bij hoeve 'Lindegoed'.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).
  • DELEPIERE A. & HUYS M. 1989: Wegkapelletje [online], https://id.erfgoed.net/teksten/31361 (geraadpleegd op 31 augustus 2022)

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Schepens, Annelies; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In tegenstelling tot de gegevens uit de inventaristekst, vermeldt de jaarsteen het jaartal 1885 in de plaats van 1855.

  • Informatie verkregen van F. De Donder (13 september 2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hoeve Lindegoed

  • Is deel van
    Reningelst


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wegkapelletje met knotlinde [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31361 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.