erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
31331
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31331

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In de dorpskom ten zuidoosten van de kerk gelegen hoeve met losse bestanddelen, willekeurig opgesteld rondom een deels verhard erf. Ten westen ligt een met wilgen afgezoomde drenkplaats.

Ten noorden: laag boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type: woongedeelte van één opkamertravee links + vijf traveeën en een stalgedeelte rechts, onder deels manke bedaking, wegens aanbouwsel tegen de achtergevel, hoger opgetrokken bij de opkamer. Zadeldak met overstekende rand op houten modillons (nokrichting parallel aan het Alexisplein, Vlaamse + mechanische pannen). Waarschijnlijk heeft het huis een oude 18de-eeuwse kern, te zien aan de historische site afgebeeld op de Ferrariskaart (1771-1778); heden aangepast. Verankerde baksteenbouw. Getoogde rechthoekige beluikte kelderopening, onder de opkamer. Rechthoekige muuropeningen met kozijnconstructies, onder meer kruis- en bolkozijnen met kleine roedeverdeling; verdwenen luiken. De noordelijke achtergevel ziet uit op het Alexisplein; recente aanbouwsels.

Ten zuidoosten van het boerenhuis: dwarsschuur onder deels mank zadeldak met kort overstekende rand en hanggoot (nokrichting loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met houten plankenbeschieting boven een bakstenen voeting. Achtergevel: afdak onder doorlopend zadeldak. Strobeschieting in de zijgeveltoppen. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de rechter zijgevel.

Ten zuidwesten van het boerenhuis: hopast onder een overstekend zadeldak (nokrichting loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een lage bakstenen voeting, deels versteend.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De dwarsschuur is niet langer bewaard. Ook de ast is niet langer aanwezig. Van de oorspronkelijke hoeve met losse bestanddelen blijft alleen de boerenwoning met aansluitende stal herkenbaar bewaard.

  • Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (15 april 2021).
  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen (2023).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31331 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.