erfgoedobject

Herberg Gemeentehuis

bouwkundig element
ID
31297
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31297

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Gemeentehuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

'Gemeentehuis', zie het uithangbord. Herberg, gelegen op de hoek bij de Bankelindeweg. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan het huis, mechanische pannen), kort overstekend aan de achterzijde. Gedateerd 1783 door middel van muurankers. Verankerde gele baksteen. Door middel van puilijstje gemarkeerde, en gecementeerde plint. Getoogde en rechthoekige muuropeningen respectievelijk op de begane grond en op de bovenverdieping. Kozijnvensters uit de 18de eeuw, echter met een deels recentere roedeverdeling; oorspronkelijk beluikt op de begane grond, te zien aan de duimen. Kozijndeur uit de 19de eeuw. Rode bakstenen achtergevel; gebruik van gele bakstenen voor de omlijsting van de muuropeningen. Behouden kozijnconstructies.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg Gemeentehuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31297 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.